Kappertjes” van margrietknoppen – een wilde delicatesse
- Renée van der Bent
- 27 mei
- 2 minuten om te lezen
Kappertjes ken je waarschijnlijk als die zilte, zure bolletjes in potjes, gemaakt van de bloemknoppen van de kappertjesplant capparis spinosa. Maar wist je dat je ook van een aantal inheemse bloemensoorten “kappertjes” kunt maken, gewoon uit de natuur of je tuin? Een verrassend alternatief zijn margrietknoppen, die je op een eenvoudige manier kunt inmaken tot een smakelijke garnering.
Wat zijn margrietkappertjes?
De gewone margriet (Leucanthemum vulgare) is een veelvoorkomende wilde plant met witte bloemblaadjes en een geel hart. Deze wilde bloem is eetbaar. De jonge, gesloten bloemknoppen hebben een stevige structuur en een licht bittere, kruidige smaak – ideaal om in te maken zoals echte kappertjes. Het resultaat is pittig, zuur en perfect bij salades, pasta, visgerechten of charcuterie.

Wanneer en hoe oogst je margrietknoppen?
De ideale oogsttijd is vanaf mei tot begin juli, afhankelijk van waar je woont. Pluk alleen de jonge, dichte bloemknoppen, voordat ze zich openen. Let erop dat je plukt op een schone plek, ver van verkeer of bestrijdingsmiddelen. Oogst met mate. Laat voldoende bloemen staan voor bijen en voor de plant zelf.
Recept: Ingelegde margrietkappertjes
Ingrediënten (voor een klein potje):
1 kopje jonge margrietknoppen, je hebt echt niet veel nodig
1 eetlepel zout
1/2 kopje appelciderazijn of witte wijnazijn
1/2 kopje water
1 theelepel suiker (optioneel)
Kruiden naar smaak (bijv. laurier, mosterdzaad, peperkorrels)

Bereiding:
Meng de margrietknoppen met het zout en laat ze 1-2 dagen trekken in een afgesloten potje op kamertemperatuur. Hierdoor worden ze malser en krijgen ze een diepere smaak.
na het trekken, spoel je de knoppen af. Laat uitlekken of dep een beetje droog met een schone doek.
Breng de azijn, het water en (eventueel) suiker aan de kook. Voeg de afgespoelde knoppen toe.
Doe de knoppen in een schoon (gesteriliseerd) potje. Giet het gekookte inmaakvocht erover tot alles onder staat. je kunt eventueel nog een paar peperkorrels toevoegen. zelf deed ik erbij wat ik op dat moment in huis had. Wat roze peperkorrels en een beetje mosterdzaad. Sluit direct af.
Laat minstens 2 weken trekken voor gebruik. Hoe langer, hoe smaakvoller.
Gebruikstips
Gebruik ze zoals gewone kappertjes: door salades, bij vis, in sausjes of als pittige topping op pizza.
Hak ze fijn en meng met mayonaise of yoghurt voor een kruidige dressing.
Ook lekker in pastasalades of door tonijnsalade.

Let op dat je margrieten correct herkent. Twijfel je? Steek nooit iets in je mond waarvan je niet 100% zeker bent dat je een eetbare soort te pakken hebt.
Pluk nooit meer dan je nodig hebt, en laat voldoende staan voor bestuivers en zaadvorming.
Zelf margrietkappertjes maken is eenvoudig, duurzaam en verrassend lekker. Ga op pad, pluk met respect voor de natuur en verras je smaakpapillen met gezond wild!
Meer inspiratie over wilde eetbare bloemen? Neem dan een kijkje bij onze cursus wilde eetbare bloemen.
コメント