top of page

Bloemenazijn, met eetbare bloemen, veelzijdiger dan je denkt!

Bijgewerkt op: 31 mei


Door bloemen te laten trekken in azijn, krijg je verassende aroma's en kleuren. Mooi om te zien, ontzettend leuk om cadeau te doen, maar wat kun je er nu precies mee? Dit is een vraag die ik vaker krijg van cursisten.

Azijn, en dus ook bloemenazijn is zoveel meer veelzijdig in te zetten dan je denkt. Geef een verrassende twist aan je gerechten of drankjes en ontdek dat het echt wel wat verder gaat dan het gebruik bij het maken van dressings.





Naast de bekendere huishoudelijke tips met azijn zul je bij dit goedje waarschijnlijk vooral denken aan het gebruik in dressings. Maar azijn is culinair gezien zoveel interessanter! veel mensen weten alleen niet hoe je het moet gebruiken.

Om te beginnen is ´zuur´ één van de vijf basissmaken (naast zoet, zout, bitter en umami). omdat azijn zo zuur is kun je het inzetten om gerechten in balans te brengen. Bijvoorbeeld: als iets te vet of te zoet is, snijdt een beetje zuur daar mooi doorheen en maakt het frisser.

Azijn "wekt" smaken op – vergelijkbaar met hoe citroensap een gerecht ineens levendiger kan maken of zout een gerecht minder flauw kan maken. Een klein beetje azijn kan de smaak van groenten, vlees of sauzen verdiepen zonder zelf te overheersen. Vooral in soepen, stoofgerechten of vinaigrettes komt dit effect goed tot zijn recht.

Na het bakken van vlees of groenten kan een scheutje azijn in de pan worden gedaan om de aanbaksels los te maken – dit vormt de basis voor een saus. Een paar druppels azijn op het einde van een soep, stoofpot of groentegerecht kan het geheel opfrissen. Denk aan een scheutje sherryazijn in linzensoep. Oeh! Azijn versterkt fruitige smaken en zorgt soms voor een kruidige diepgang denk aan bijvoorbeeld appelciderazijn in taartdeeg.

Ook bij het maken van mocktails en cocktails kan azijn een verassende toevoeging zijn. Begin gewoon eens met het toevoegen van een theelepel appelciderazijn aan een lekkere limonade met bruiswater. Zo eenvoudig, met een heerlijk resultaat.


Zie je! Een extra element welke je al jaren totaal over het hoofd hebt gezien in je keuken. stel je nu eens voor dat je nu ook nog eens ging experimenteren met de smaken van bloemen in je azijn! Precies! Daar gaat een nieuwe culinaire wereld voor je open.





Welke eetbare bloemen zijn geschikt voor bloemenazijn?


Niet alle bloemen zijn eetbaar of geschikt voor het maken van azijn. Het is essentieel om alleen bloemen te gebruiken die veilig zijn voor consumptie en die geen pesticiden bevatten. Ga in de keuken alleen voor bloemen van biologische teelt. Hier zijn enkele bloemen die vaak worden gebruikt voor bloemenazijn:


  • Oost-Indische kers (Nasturtium): Deze bloemen hebben een pittige, peperachtige smaak die doet denken aan waterkers. Ze geven een mooie oranje kleur aan de azijn.

  • Bieslookbloemen: Met hun subtiele uiensmaak zijn ze ideaal voor een milde bloemenazijn.

  • Vlierbloesem: Deze bloemen brengen een lichte, bloemige smaak met zich mee en zijn perfect voor een frisse azijn.

  • Magnolia: Met tonen van citrus en gember voegt magnolia een unieke smaak toe aan je azijn.

  • Rozenblaadjes: Voor een romantische en geurige azijn.


Recept Bloemenazijn


Het is niet moeilijk om een bloemenazijn te maken. in tegendeel zelfs, een kind kan de was doen. het effect is waanzinnig en wat ook nog eens heel erg leuk is, je kunt je azijn cadeau doen want wat is er nu leuker dan een zelfgemaakte attentie.


Ingrediënten:

  • Een handvol Oost-Indische kers, daslook of bieslook bloemen

  • Een schoon jam of honing potje

  • Biologische natuurazijn of appelazijn ( hou er rekening mee dat appelazijn meer troebel is).

  • Optioneel: een paar zwarte peperkorrels voor extra pit, wat bloemblaadjes van de goudsbloem voor extra kleur.


Bereidingswijze:

  1. Pluk de bloemen op een droge dag en controleer ze op insecten.

  2. Vul je potje tot minimaal de helft, het liefst driekwart met de bloemen.

  3. Giet de azijn over de bloemen totdat de bloemen volledig onder staan.

  4. Voeg de peperkorrels en eventueel de goudsbloemblaadjes toe

  5. Sluit de pot goed af en zet deze op een donkere, koele plek en laat een paar (minimaal 2) weken trekken.

  6. Zeef de bloemen eruit en bewaar de azijn in een schone fles. Zelf laat ik de bloemen ook weleens zitten omdat ik het te mooi vind om af te zeven. Dit moet dan wel even gezeefd worden op het moment dat je de azijn gaat gebruiken.


De bloemenazijn van Oost-Indische kers heeft een pittige, peperachtige smaak en een prachtige oranje kleur.

De bloemenazijn van Bieslook heeft een lookachtige smaak en een prachtige knalroze kleur.

De bloemenazijn van Magnolia heeft, sterk afhankelijk van de soort een frisse gemberachtige smaak en heeft een lichtroze kleur ( ook afhankelijk van de soort)>

De bloemenazijn van Daslook heeft een lookachtige smaak en heeft een neutrale kleur.


Bloemenazijn is veelzijdig en kan op verschillende manieren worden gebruikt:

  • In salades: Gebruik de bloemenazijn als basis voor een vinaigrette.

  • In marinades: Marineer groenten of vlees voor extra smaak.

  • In sauzen: Voeg een scheutje bloemenazijn toe aan sauzen voor een verrassende twist.

  • In drankjes: Meng met water of bruiswater voor een verfrissende drank. Voeg niet te veel toe en speel een beetje met de hoeveelheden naar smaak, het resultaat zal je echt verassen!


Ook leuk is te gaan experimenteren met verschillende bloemen en azijnsoorten om je eigen unieke bloemenazijn te creëren.




Tips voor het maken van bloemenazijn

  • Gebruik altijd biologische bloemen om te zorgen dat ze vrij zijn van pesticiden.

  • De bloemen niet wassen om het aromatische stuifmeel te behouden.

  • Gebruik een glazen pot met een plastic of houten deksel, omdat azijn kan reageren met metaal.

  • Bewaar de bloemenazijn op een koele, donkere plaats om de smaak te behouden.

  • Zeef de bloemen eruit voordat je de azijn gebruikt


    Genoeg mogelijkheden dus om helemaal los te gaan in de keuken. Ga op ontdekkingstocht in je tuin of lokale omgeving en laat je inspireren door de bloemen om je heen! leveranciers van biologische eetbare bloemen zijn bijvoorbeeld van Puur Aroma of Look & Taste.


Meer bloemige inspiratie? Neem dan een kijkje bij onze cursus over eetbare bloemen.

En ontdek 8 weken lang van alles over bloemen ( plukken, culinair, geneeskracht, drogen, drankjes, thee en nog veeeeel meer!

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
IMG_2717.JPG
bottom of page