Wilde rozen siroop & mocktails
- Renée van der Bent
- 28 apr
- 4 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 4 dagen geleden
De Rimpelroos (Rosa rugosa) is een ware parel onder de eetbare bloemen. Van alle rozensoorten is dit mijn absolute favoriet. De geur en smaak zijn subliem – zoet, bloemig en rijk. Perfect voor zoete gerechten, siropen, shrubs, limonades of een feestelijke mocktail. En niet alleen in de keuken, maar ook in zelfverzorgingsproducten zoals badzout is deze roos heerlijk.

Een invasieve verrassing
Toch is er een keerzijde: de rimpelroos behoort in Nederland tot de top drie invasieve exoten, samen met de Japanse duizendknoop en de grote springbalsemien. Deze soorten zijn berucht vanwege hun woekering, waarbij ze inheemse soorten verdringen en het ecosysteem uit balans brengen. Toch zijn ze met de juiste aanpak goed te beheren. De plant is zeer winterhard, kan goed tegen zout, en helpt zelfs tegen bodemerosie. In steden is hij extra nuttig vanwege zijn robuustheid en zijn vermogen om wateroverlast bij hevige regenval tegen te gaan. Pluspunten genoeg om deze exoot te benutten.
Wat in ieder geval helpt in gebieden waar deze mooiert het wel overneemt van de andere soorten: je kunt ze dus eten. Ja, echt! En hoe. Door te plukken richt je zeker geen grote schade aan, zolang je het met respect voor de natuur doet. Vergeet niet dat de bloemen ook voedsel zijn voor bestuivers zoals bijen en hommels – laat dus altijd een deel hangen.
Plukken met respect voor de natuur word je door de rimpelroos best makkelijk gemaakt. Wanneer de bloem gaat uitvallen ( en bestoven is ) zitten de blaadjes heel los en kun je deze er zonder moeite of het vruchtbeginsel ( bottel ) te beschadigen afhalen. DIt doe je door voorzichtig aan de bloemblaadjes te trekken. Je merkt het meteen wanneer de blaadjes klaar zijn om los te laten of niet. De rest van de bloemen laat ik zitten voor bestuivers zoals bijen en hommels.

Heel erg geschikt voor de beginnende wildplukker
De rimpelroos is bijzonder geschikt voor beginnende wildplukkers. Hij groeit vaak boven kniehoogte, dus geen risico dat er iets overheen geplast heeft, is makkelijk te herkennen, ruikt heerlijk, en is op veel plekken in het land te vinden – van stedelijke plantsoenen tot de duinen. Daar waar je de rimpleroos treft staat deze vaak in overvloed.
Naast de rimpelroos zijn er nog andere wilde rozensoorten die in Nederland voorkomen en gebruikt kunnen worden. Een paar voorbeelden jn de hondsroos en de iets minder veelvoorkomende egelantier.
Niet elke roos is even lekker, ook al is ze technisch eetbaar. Hoe sterker een roos geurt, hoe smaakvoller ze meestal is. Sommige soorten bevatten veel looistoffen, smaken bitter. Heb je zelf rozen in de tuin? Laat je neus en smaakpapillen beslissen: ruik, proef en ontdek welke geschikt zijn.
Let ook op de witte bladvoet van het bloemblaadje – deze smaakt vaak bitter en kun je het beste wegsnijden. Pluk rozen bij voorkeur in de ochtend, nadat de dauw is opgedroogd. Dan zijn de etherische oliën op hun piek, en is de bloem het meest aromatisch.
Wilde rozen Spritz – een bloemige mocktail met een zuurtje
Een heerlijke manier om de rimpelroos te gebruiken, is in deze feestelijke alcoholvrije spritz. Perfect als aperitief op een warme dag of als verfijnde mocktail bij een diner. Dit feestelijke drankje is Bloemig, friszuur, licht tintelend – bijna een “aperitief”-gevoel. Deze mocktail is een smaakvol, elegant en verrassend alternatief voor alcoholische dranken op een zomerse borrel.
Om deze te maken begin je met het maken van een rozensiroop. Zit je krap qua tijd dan kun je deze zeker ook online aanschaffen bij bijvoorbeeld Ingrediënten:
2 goed gevulde handenvol verse rozenblaadjes van rimpelroos (ong. 25–30 gram)
500 ml water
500 gram kristalsuiker
1 biologische citroen, in plakjes
Optioneel: 1 tl citroenzuur (voor langere houdbaarheid en extra frisheid)
wat heb je nodig:
Pan
Zeef of kaasdoek
Schone glazen fles of pot
hoe maak je het:
Spoel de rozenblaadjes kort en voorzichtig af met koud water om insecten of stof te verwijderen. Laat ze uitlekken op een schone doek.
Breng het water aan de kook in een pan. Haal van het vuur en voeg de rozenblaadjes en plakjes citroen toe. Duw alles onder water met een lepel. Dek af en laat minimaal 2 uur trekken (langer mag ook – zelfs een hele nacht voor intensere smaak).
Giet het geurende rozenwater door een fijne zeef of kaasdoek in een schone pan. Druk het vocht goed uit de blaadjes. Weeg het overgebleven vocht af en voeg hier nu de helft aan het gewicht aan suiker aan toe. Wil je liever niet met suiker werken, neem dan een ander basisrecept voor siroop met bijvoorbeeld honing en voeg hier de roos aan toe.
Voeg de suiker toe aan het gezeefde vocht en verwarm al roerend tot de suiker volledig is opgelost. Laat het kort doorkoken (1-2 minuten). Voeg eventueel het citroenzuur toe.
Giet de hete siroop in een schone, gesteriliseerde fles of pot. Sluit goed af en laat afkoelen.

Wilde rozen Spritz
Ingrediënten (1 glas):
25 ml rozensiroop
10 ml appelciderazijn (ongefilterd, bij voorkeur biologisch)
100 ml bruiswater of kombucha (neutrale of bloesemsmaak werkt goed)
15 ml vers limoensap
IJsblokjes
Garneer: schijfje limoen, takje tijm of rozemarijn, eventueel een paar granaatappelpitjes
Hoe maak je het:
Vul een glas met ijsblokjes.
Voeg de rozensiroop, appelciderazijn en limoensap toe.
Roer goed zodat alles mengt.
Top af met bruiswater of kombucha.
Garneer met een schijfje limoen en eventueel een takje tijm of rozemarijn voor een kruidige twist.
Roos-Framboos Mocktail
Ingrediënten (voor 2 glazen):
100 ml frambozenpuree (vers of diepvries, gepureerd en gezeefd)
1 theelepels appelciderazijn (bij voorkeur bio)
1 theelepel rozenwater (let op: gebruik eetbaar rozenwater of foodgrade). Je kunt ook experimenteren met rozensiroop.
1 theelepel vloeibare honing of agavesiroop (optioneel, naar smaak)
200 ml bruiswater of kombucha (framboos of neutraal van smaak)
IJsblokjes
Verse frambozen en rozenblaadjes (biologisch) ter garnering
Muntblaadjes (optioneel)
Hoe maak je het:
Meng de frambozenpuree met de appelciderazijn, rozenwater en honing/agavesiroop in een shaker of mengbeker. Roer goed door tot het egaal is.
Doe ijsblokjes in elk glas en voeg wat verse frambozen toe.
Verdeel het frambozen-rozenmengsel over de glazen en vul aan met bruiswater of kombucha tot het glas vol is. Roer voorzichtig door.
Werk af met een paar eetbare rozenblaadjes en eventueel een takje munt.
Deze mocktail is het lekkerst koud!
Meer weten over het maken van lekkers en drankjes met (wilde) eetbare bloemen? Kijk dan zeker eventjes bij de online cursus
Cheers! op een mooie zomer!
Comments