top of page

Wat zou er echt gebeuren als iedereen zou gaan wildplukken?

Foto van schrijver: Renée van der BentRenée van der Bent

Bijgewerkt op: 23 uur geleden

Ondanks alle voordelen roept wildplukken soms ook irritatie en vragen op. Hoe duurzaam is het eigenlijk? Moeten we ons zorgen maken over de impact op de natuur, vooral als planten en paddenstoelen te veel worden geoogst? Extra drukte in natuurgebieden, bramenstruiken die compleet worden leeggeplukt, waardoor er niets overblijft voor de dieren die er echt afhankelijk van zijn—het zijn terechte zorgen. Kortom: wat zou er gebeuren als iedereen zou gaan wildplukken?


Wildplukken is fantastisch, maar een beetje fatsoen en kennis is wel essentieel.







Maar stel je eens voor: een stad waar je niet alleen over straat loopt, maar onderweg ook even wat vers fruit plukt. Waar de parken niet alleen mooi zijn, maar ook eetbaar. Waar stoeptegels plaatsmaken voor kruiden, groenten en notenbomen. Klinkt als een utopie? Misschien niet! Wildplukken heeft niet alleen voordelen voor jou persoonlijk, maar zou ook onze manier van voedselvoorziening radicaal kunnen veranderen. Dus, wat als we allemaal zouden gaan wildplukken? Het zou zomaar eens een heel andere draai kunnen geven aan onze manier van denken, steden inrichten en de manier waarop we onze voedselvoorziening organiseren. We zouden weer meer gaan vertrouwen op wat de natuur ons te bieden heeft en dat op grote schaal integreren in ons dagelijks leven.

Om dit te realiseren is bewustwording nodig. We moeten weer leren zien en begrijpen wat de natuur ons te bieden heeft. En laat wildplukken nu dé manier zijn om dit bij mensen te bewerkstelligen.


De meesten van ons kennen het verschil tussen een tulp en een roos, maar vraag iemand een eetbare plant aan te wijzen en de kans is groot dat hij of zij je vragend aankijkt. Wildplukken verandert dat. Je leert je omgeving op een nieuwe manier kennen, ontdekt wat er groeit in verschillende seizoenen en voelt je vanzelf meer verbonden met de natuur. En zeg nou zelf: eten smaakt toch lekkerder als je het zelf hebt geplukt?


Als we massaal zouden gaan wildplukken, zouden we misschien ook anders naar onze omgeving kijken. Waarom planten we overal sierstruiken als die plek ook gebruikt kan worden voor eetbare planten? Waarom zetten we grasvelden vol die niemand gebruikt, als we er ook kruiden en bessenstruiken kunnen laten groeien?

Sommige steden zijn hier al mee bezig. In Rotterdam en omgeving vind je voedselbossen waar je zelf mag plukken, Berlijn heeft parken met eetbare planten en Londen stimuleert community gardens waar buurtbewoners samen voedsel verbouwen. Waarom zou dit niet de standaard worden?





Dan zou wildplukken uiteindelijk wel een duurzaam verhaal worden! Ook in landen waar de natuur best schaars is, zoals Nederland. Want terwijl supermarkten jaarlijks tonnen aan eten weggooien, trekken we tegelijkertijd ‘onkruid’ uit de grond dat eigenlijk hartstikke voedzaam is. Zonde, toch?


Minder verpakt eten betekent minder plastic. Minder transport betekent minder CO2-uitstoot. En een grotere waardering voor wilde planten betekent meer biodiversiteit. Door wild te plukken zou je zo indirect kunnen bijdragen aan een duurzamere wereld.


Kortom, ik zie het als volgt: wildplukken is meer dan een leuke hobby—het is een manier om gezonder, duurzamer en bewuster met onze omgeving om te gaan. Een verandering in mindset te bewerkstelligen.


Maar dan blijf je wel zitten met de volgende vraag: zover zijn we toch nog niet toch? En voor die tijd?

Ook dan is wildplukken op een duurzame manier te benaderen. Er zijn een aantal dingen die je als wildplukker gewoon niet doet of juist wel die hier aan kunnen bijdragen:


Pluk met mate: Neem nooit meer dan 10% van een plant of een bepaalde soort in een gebied, zodat de populatie zich kan herstellen.

Laat de wortels zitten: Trek planten niet met wortel en al uit de grond, maar knip of pluk alleen de benodigde delen, het liefst met scherp gereedschap om zo min mogelijk schade aan te richten.

Respecteer beschermde soorten: Sommige planten zijn wettelijk beschermd en mogen niet worden geplukt. Check vooraf een lokale gids of natuurorganisatie.In de gids Eetbare wilde planten van Guido Fleischauer staat aangegeven welke planten er op de rode lijst staan. Ook kun je kijken op : https://www.floron.nl/publicaties/rode-lijst-2012 en voor België: https://www.vlaanderen.be/inbo/home


Maar ook op kleinere schaal kun je direct al een bijdrage leveren door wildplukken iets dichter bij huis te brengen. Precies! gewoon in je eigen tuin, weg tegels!


Geef terug! De Natuur geeft ons zoveel, als je maar weet hoe je er gebruik van kunt maken ( en vooral genieten). Daarom is het niet meer dan logisch om iets terug te doen. Een kleine bewuste verandering kan al een groot verschil maken!



veldkers, vaak te vinden in tuinen en net zo lekker als tuinkers
veldkers, vaak te vinden in tuinen en net zo lekker als tuinkers

Maak gebruik van je eigen tuin! Als er iets is waar ik dankzij deze hobby veel bewuster van ben geworden is het wel wat ik al kan doen met de eigen tuin of balkon.

Een duurzame manier om te plukken is door een biodiverse tuin te creëren. Dit brengt niet alleen voordelen voor jou, maar ook voor insecten, vogels en andere dieren.

Kies voor biologische planten en vermijd bestrijdingsmiddelen en ga voor biologisch gekweekte planten en zaden ( neem een kijkje bij bijvoorbeeld http://www.zadenuitzalk.nl/ ).

Laat de tuin een beetje wild. Inheemse bloemen, kruiden en struiken trekken bijen en vlinders aan en zorgen voor een natuurlijk evenwicht.


Heb je geen tuin? Geen probleem! Gemeenten zijn tegenwoordig steeds actiever op het gebied van duurzaamheid en biodiversiteit. Informeer bij jouw gemeente naar de mogelijkheden. Vaak mag je helpen met het onderhouden van plantsoenen of meedoen aan initiatieven zoals "tegelwippen" (controleer of dit in jouw gemeente mogelijk is). Ook kun je samen met buurtgenoten een eetbare buurttuin starten. Er zijn volop mogelijkheden.


Dus trek je schoenen aan, pak een mandje en ga op avontuur in het bos park of gewoon in je eigen tuin, wie weet begint de toekomst van voedsel misschien wel gewoon om de hoek!


Meer weten over wildplukken ? Neem snel een kijkje bij onze wildplukwandelingen of sluit aan bij een van de cursussen.


Hozzászólások


IMG_2717.JPG
bottom of page