top of page

Tzatziki met een Daslook twist

Deze frisse maar heel eenvoudig te maken dip op basis van yoghurt is echt een favoriet binnen ons gezin. Heerlijk met de gebruikelijke knoflook maar dus ook met de iets mildere daslook.



Daslook in bloei
Daslook in bloei

Tzaziki is heerlijk als smeersel op stokbrood, bij Pita gyros, in bijvoorbeeld een Griekse bowl of gewoon bij een salade. Ook erg lekker is de Tzaziki te serveren op een plank als dip bij geroosterde groenten en brood. En waarom zou je de knoflook dus niet eens lekker vervangen door daslook Allium ursinum wat nu in het vroege voorjaar weer volop te vinden is. Strooi er wat versnipperde voorjaars en wat daslook bloemen over en je hebt een lekkere en feestelijke voorjaars appetizer.



Het beste moment om daslook te oogsten is van begin tot midden voorjaar, meestal in april en mei, wanneer de bladeren nog fris en vol van smaak zijn. Het blad is het lekkerst voor de bloei. Je kunt het vinden in vochtige, schaduwrijke bossen, stadparken op schaduwrijke plekjes of langs beken. Zorg ervoor dat je alleen plukt waar je zeker weet dat het daslook is, aangezien het lijkt op lelietje-van-dalen, dat giftig is.



Recept voor Daslook Tzatziki


Als je nieuwsgierig bent naar hoe je daslook in je dagelijkse voeding kunt verwerken, probeer dan dit heerlijke recept voor tzatziki, waarbij daslook de rol van knoflook speelt:


Ingrediënten:

  • 1 komkommer, geraspt en goed uitgelekt

  • 150 gr Griekse yoghurt

  • 1 hand daslookblad

  • 1 scheutje olijfolie

  • 1 eetlepel citroensap

  • Zout en peper naar smaak

  • Een beetje verse dille of munt voor extra smaak


Bereiding:

  1. Meng de Griekse yoghurt met de uitgelekte komkommer in een kom.

  2. Voeg de fijngehakte daslook, olijfolie en citroensap toe. Roer goed door.

  3. Breng op smaak met zout, peper en eventueel wat verse kruiden zoals dille of munt.

  4. Laat de tzatziki minstens een uur in de koelkast staan zodat de smaken goed kunnen mengen.


Wil je een nog mildere variant zonder de na-walm die je er bij knoflook en daslook wel bij krijgt, maak dit recept dan eens met look-zonder-look en je kunt de volgende dag prima op date :-)



Look-zonder-look, heeft wel het knoflook-achtige aroma gemeen met look maar is geen familielid. Het aroma komt bij look zonder look niet uit alicine, wat bij de lookfamilie Alliaceae wel het geval is.
Look-zonder-look, heeft wel het knoflook-achtige aroma gemeen met look maar is geen familielid. Het aroma komt bij look zonder look niet uit alicine, wat bij de lookfamilie Alliaceae wel het geval is.

Experimenteer ook met pesto, door salades of in kruidenboters.







Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
IMG_2717.JPG
bottom of page