Magnolia, Eetbare bloem met vele mogelijkheden
- Renée van der Bent
- 22 mrt
- 5 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 23 mrt
Wanneer de magnolia in bloei staat weet je dat de lente weer echt gaat beginnen. Deze boom is allesbehalve zeldzaam en vaak te vinden in parken, plantsoenen en tuinen.
Met zijn opvallende witte, roze, paarse of gele bloemen is de magnolia een echte blikvanger. Hij bloeit voordat de bladeren verschijnen en is een van de eerste bomen die het voorjaar inluiden. Al in maart kunnen de eerste bloemen tevoorschijn komen. De bloeiperiode is kort maar spectaculair: vaak duurt de bloei slechts twee weken. Sommige soorten bloeien later in het jaar nog een tweede keer, al is deze bloei meestal minder uitbundig.
De naam Magnolia is afgeleid van de Franse botanicus Pierre Magnol (1638-1715), die belangrijke bijdragen leverde aan de plantkunde. De beroemde Zweedse wetenschapper Carl Linnaeus nam de naam in 1703 op in zijn classificatiesysteem voor planten.
Van nature groeit de magnolia in Oost-Azië en op het Amerikaanse continent, zowel in Noord- als Zuid-Amerika.
De magnolia is via botanische tuinen en plantkundigen naar Nederland gekomen. De eerste exemplaren bereikten Europa in de 18e eeuw, toen ontdekkingsreizigers en botanici exotische planten meebrachten uit Azië en Amerika. Vooral Franse en Engelse botanische tuinen speelden een grote rol in de verspreiding van de magnolia.
De boom vond zijn weg naar Nederland waarschijnlijk via handel en uitwisseling tussen botanische tuinen.
Men denkt dat magnolia's al bestonden in het Krijt tijdperk (meer dan 100 miljoen jaar geleden) hiermee behoort de soort tot een van de oudste bloeiende planten ter wereld.

De bloem staat voor zuiverheid, schoonheid, vrouwelijkheid en sereniteit. Daarnaast wordt de magnolia geassocieerd met adel, royalty en kracht.
Wat ik bijzonder leuk vindt is dat de bloem naast zijn schoonheid en symboliek ook nog eens een verrassende smaak heeft, die overigens niet door iedereen gewaardeerd word.
In deze blog wissel ik weetjes af met een aantal eenvoudige recepten. Hopelijk inspireert dit je om ook het een en ander te gaan proberen met deze bloemen, die waarschijnlijk ergens in jouw omgeving ook wel te vinden zijn.
Over het algemeen heeft de bloem een gember achtige en soms bittere smaak. Er word ook weleens gesproken van een vleugje citrus al is dit sterk afhankelijk van de soort. Vaak geld hoe donkerder de bloem, hoe sterker en vaak bitterder de smaak.
Donkerroze: Bitter, met een sterkere gembersmaak.
Roze/wit: Gemberachtig met een vleugje kardemom.
Wit: Meer citrusachtig en subtiel van smaak.
De gembersmaak is bij de meeste soorten aanwezig, waardoor magnolia goed te combineren is in diverse gerechten. In thee is magnolia bijvoorbeeld heerlijk met verbena, munt en melisse. Thee is dan ook echt een leuke manier om magnolia een keer uit te proberen.
Recept: Magnolia-thee
Ingrediënten:
2 magnoliabloemen
5 blaadjes munt
5 blaadjes verbena
5 blaadjes melisse
750 ml heet water of een theepot vol
Doe alle ingrediënten in een theepot en laat 5-10 minuten trekken. Zeef de thee en geniet van een aromatische en verfrissende drank.
Ga je voor alleen de smaak van magnolia, dan heb je voor een kop magnolia thee aan een grote bloem al genoeg. Overgiet de bloem met gekookt water en laat 5 min trekken.ben je van de sterkte thee? Dan zou je nog een bloem toe kunnen voegen.
Niet alleen een mooie maar ook een gezonde en rustgevende thee.
Magnolia wordt namelijk al eeuwenlang gebruikt in de traditionele Chinese en Japanse geneeskunde vanwege zijn medicinale eigenschappen. De bast en bloemen van de magnoliaboom bevatten bioactieve stoffen zoals magnolol en honokiol, die krachtige antioxidante, ontstekingsremmende en kalmerende effecten hebben.
Er is weinig bekend over de mogelijke giftigheid van magnoliabloemen. Op Eatweeds.uk is een lijst te vinden met de soorten waarvan men zeker weet dat ze zonder risico geconsumeerd kunnen worden. Andere soorten kunnen op eigen risico worden geprobeerd. Zoals bij alles geldt: gebruik Magnoliabloemen met mate!
Belangrijk: eet geen bloemen van de bloemist of uit het tuincentrum, aangezien deze vaak bespoten zijn. Vaak zijn alleen de bloemblaadjes eetbaar; het blad en de vruchten zijn niet geschikt voor consumptie, al heb ik litteratuur gevonden waarin word beweerd dat bij sommige soorten zoals magnolia mexicana het blad wel eetbaar zou zijn.
Magnoliabloemen kunnen op verschillende manieren in de keuken worden gebruikt. Populaire toepassingen zijn:
Frituren (bijvoorbeeld in tempura deeg)
Siroop maken
Azijn en thee bereiden
Inleggen en verwerken in likeur
Garnering of decoratie
Als amuse-lepel
om te vullen met hartige pittige bereidingen
De bloemblaadjes zijn lekker te combineren met:
Sinaasappel
rood fruit
Vanille
Bittere groenten zoals witlof en radijs
Geitenkaas, feta en ricotta
Gember
Verbena, munt en melisse
Recept: Feta-bietjes spread met magnolia
Ingrediënten:
1 blok (plantaardige) feta
2 rode bietjes (voorverpakt)
Handvol bloemblaadjes van de magnolia
Olijfolie
Klein scheutje citroensap
Grof zeezout
Doe alle ingrediënten in een blender en mix zoals je zou doen bij het maken van pesto. Voeg geleidelijk olijfolie toe tot je een smeuïge spread krijgt. Serveer op vers brood met rucola, verkruimelde feta en pijnboompitjes. Of serveer de knalroze spread op magnoliablaadjes met enkele steeltjes veld- of tuinkers.


Magnolia azijn
Magnolia-azijn is heerlijk in dressings over lentesalades of in combinatie met meloen. Ook kun je komkommerschijfjes inleggen met wat grof zeezout en een paar uur laten staan. Een klein scheutje magnolia-azijn kan ook een verrassende toevoeging zijn aan een andere siroop het liefst met een beetje bruiswater.

Magnolia azijn maken
Ingrediënten:
Biologische appelazijn
glazen potje met plastic deksel ( iig geen metaal )
genoeg magnoliabloemen om je potje tot zeker 2/3 te kunnen vullen
Haal de bloemblaadjes los en stop je ( gesteriliseerde en brandschone) glazen potje vol. Breng de azijn aan de kook en giet deze over de bloemblaadjes heen. Draai de deksel dicht en laat de pot een week of twee staan. Hierna zeef je de bloemen uit de azijn. Je kunt de azijn nu gebruiken voor het maken van dressings, drankjes en mayonaise.

Magnolia siroop
Ingrediënten:
500 ml water
250 g suiker
Handvol magnoliabloemblaadjes
Een paar schijfjes citroen
Voeg de magnoliablaadjes en de schijfjes citroen toe aan een liter kokend water. Laat dit een paar uur tot een nacht staan. Zeef hierna af en weeg je vocht af. Voeg ruim de helft van het overgebleven vocht aan suiker toe en laat inkoken totdat de suiker volledig is opgelost.
Laat de siroop afkoelen en bewaar in een fles. Gebruik deze siroop in koekjesdeeg, over ijs, als limonade of in cocktails en mocktails.
hou je het liever eenvoudig in de keuken, maak dan een feest van je salade door enkele bloemblaadjes van magnolia door je salade te strooien.

Kun je Magnolia bloemen bewaren?
Magnoliabloemen kunnen worden gedroogd, al behouden de donkerroze soorten hun aroma beter. Het blad verkleurt en verwelkt snel, vooral bij lichtere soorten. Gedroogde bloemblaadjes zouden ook tot poeder kunnen worden vermalen (deze methode moet ik zelf nog verder testen). Daarnaast kunnen bloemblaadjes versuikerd worden voor decoratie. Al zijn er eetbare bloemen die echt veel beter geschikt zijn om te drogen of te versuikeren.
je kunt de smaak ook proberen te vangen in een lang houdbaar product zoals azijn. Zelf heb ik al eerder geprobeert diverse dingen in te leggen met magnolia azijn zoals heel fijn gesneden rode ui en komkommer. Dat werd erg lekker. Of maak er ijs van en vries in.
Een minder succesvolle poging was het versieren van chocolade met verse magnoliablaadjes. Doordat de blaadjes snel verwelken en verkleuren, was het eindresultaat niet mooi. Een blooper dus al was de smaak best ok, bij eetbare bloemen ga je toch sneller voor mooi!
Kortom, ik denk dat je inmiddels wel aardig overtuigd bent van de vele mogelijkheden met deze bloem. Er valt nog veel meer te vinden over deze bijzondere bloem dus ik wil je zeker uitnodigen deze lente onderzoek te doen en echt aan de slag te gaan voordat de korte bloei voorbij is. echt de moeite waard maar bovenal erg leuk om uit te proberen. Veel plezier met magnolia deze lente!
Comments