top of page

De Brandnetel: Prikkend Onkruid of 'Ally in Disguise'?

Foto van schrijver: Renée van der BentRenée van der Bent


De meeste mensen lopen er met een grote boog omheen. Deze netelige plant heeft een slechte reputatie vanwege de gemene prik wanneer je de plant aanraakt.

Dit is eigenlijk geheel ten onrechte en ik ga je in deze blog uitlleggen waarom.

Na het lezen van dit blog weet jij ook dat de brandnetel zoveel meer is dan een waardeloos onkruid. Tijd om de oh zo veelzijdige brandnetel eens in het zonnetje te zetten!


Voedingswaarde: Brandnetel vs. Supermarktgroenten


Brandnetels zitten bomvol vitamines en mineralen, vaak in hogere concentraties dan de groenten die we standaard in de supermarkt kopen. Ik zet er hier een paar voor je op een rijtje:


  • Vitamine C: Brandnetel bevat ongeveer 200 mg vitamine C per 100 gram. Ter vergelijking: spinazie bevat zo’n 28 mg per 100 gram, en een sinaasappel – vaak geroemd om zijn vitamine C-gehalte – komt uit op 50 mg per 100 gram.

  • IJzer: Brandnetel is een ijzerbom met 7,8 mg per 100 gram, terwijl kipfilet bijvoorbeeld maar 0,7 mg per 100 gram bevat. Dit maakt brandnetel een uitstekende plantaardige bron van ijzer.

  • Vezels: Met 6,9 gram vezels per 100 gram scoort brandnetel hoger dan bijvoorbeeld broccoli (2,6 gram per 100 gram). Vezels zijn essentieel voor een gezonde spijsvertering en helpen je darmen goed te functioneren.



Een fijne lente reiniger!


Brandnetel staat al eeuwen bekend om zijn krachtige ontgiftende werking. Dit maakt het een ideale plant om in de lente te gebruiken, wanneer je lichaam een reset nodig heeft na de winter. Maar hoe werkt dit precies?


  • Ondersteuning van de lever: De lever is het belangrijkste orgaan voor ontgifting en brandnetel helpt dit proces te stimuleren. De aanwezige antioxidanten en bioactieve stoffen ondersteunen de levercellen en bevorderen de afvoer van toxines.

  • Vocht afdrijvend: Brandnetel werkt diuretisch, wat betekent dat het helpt om overtollig vocht en afvalstoffen via de nieren af te voeren. Dit maakt het een natuurlijke reiniger voor het lichaam, zonder de bijwerkingen van synthetische vochtafdrijvers.

  • Bloedzuiverend: Door de combinatie van mineralen en antioxidanten helpt brandnetel het bloed te reinigen en de zuurstofopname te verbeteren. Dit draagt bij aan een betere celvernieuwing en een energieker gevoel.

  • Ondersteuning van de huid: Omdat brandnetel de afvoer van afvalstoffen bevordert, kan het ook helpen bij huidproblemen zoals acne en eczeem. Minder gifstoffen in je bloed betekent vaak een zuiverdere huid.


We laten voedingsmiddelen van ver komen,omdat ze zo gezond zouden zijn, terwijl de brandnetel gewoon ( zeer waarschijnlijk ) om de hoek groeit. Dit bespaart niet alleen geld, maar is ook nog eens veel duurzamer. Waarom quinoa uit Zuid-Amerika halen als we in Nederland een ijzerrijke plant hebben die minstens zo voedzaam én geneeskrachtig is?


Enthousiast geworden? En terecht. Maar let wel, overdaad schaadt, en dat geldt ook zeker voor brandnetel. Houd het bij 1 à 2 koppen thee max per dag. Eet brandnetel alleen in de lenteperiode ( of gebruik later in het jaar de jonge toppen die na het maaien weer boven komen). Wanneer de plant ouder wordt, verandert namelijk de balans in bioactieve stoffen. Dit resulteert in onder andere een verhoogde hoeveelheid nitraten. Minder goed voor je lijf. Tot slot, eet er lekker op los, maar blijf het wel afwisselen met andere kruiden en groenten."


De volgende keer dat je een brandnetel tegenkomt, ga je deze prikkert dan toch een beetje anders bekijken? Geef hem een kans en hij zal (op wat prikken na ;-) ) goed voor je zorgen. Misschien is het tijd om een kop brandnetelthee te zetten of een handvol jonge blaadjes door een omelet te mengen. Waarom niet?! Want deze netelige vriend verdient absoluut een plekje in ons voedingspatroon EN apothekerskast!


Er valt nog zoveel meer over de brandnetel te vertellen! ontdek het tijdens een van de wildpluk cursussen ( zowel offline als online te volgen).


Comentaris


IMG_2717.JPG
bottom of page