Wanneer je net begint met het maken van je eigen remedies gaat er gewoon weleens wat

mis. Been there! Enthousiast, ambitieus, maar vooral onwijs ongeduldig ging ik aan de slag. Achteraf gezien heb ik heel wat beginnersfouten gemaakt die echt makkelijk te voorkomen zijn – en ik deel ze graag, zodat jij deze blunders kunt vermijden.
De eerste fout heeft vooral iets te maken met ongeduld. Je hebt een idee in je hoofd, je wilt dat product op waterbasis ( bijv een glyceriet ) nú maken en je denkt: "Ach, kraanwater werkt ook wel, toch?" Mis. Kraanwater bevat allerlei mineralen en bacteriën die je mengsel sneller laten bederven. Gedestilleerd of gedemineraliseerd water is echt een must, maar daar stond ik toen niet bij stil. Resultaat? Een product dat niet houdbaar was en snel bedorven rook. Nu weet ik: een paar minuten extra om gedestilleerd water te regelen, maken een wereld van verschil.
Tweede fout – die helaas echt heel herkenbaar is voor veel beginnende herboristen – was een maceraat maken met vers materiaal en dan verbaasd zijn dat er schimmel op je product zit. Ik was zo trots op mijn zelfgemaakte olie, maar omdat ik verse kruiden gebruikte, zat er toch nog te veel vocht in, wat het perfecte recept was voor schimmelvorming. Zonde! zo eindig je met een vieze geur en een mislukt product tot gevolg. Tip van de dag? Gedroogde kruiden zijn zoveel makkelijker en stabieler. Als je toch verse kruiden wilt gebruiken, laat deze dan echt een paar uur drogen voordat je deze aan de olie toevoegt.
En dan mijn derde fout: verkeerd bewaren. Na al dat harde werk bewaarde ik mijn product enthousiast op de badkamerplank – lekker in het zicht, want het staat daar zo leuk! Dat leek me de perfecte plek, totdat ik besefte dat de warmte en het licht de werking van mijn kruidenmengsel snel aantasten. Producten als kruidenmengsels, balsems en oliën bewaar je echt het beste op een koele, donkere plek. Een kast, of een koele lade, is ideaal om je producten lang goed te houden.
Fouten die horen er nu eenmaal bij. Hopelijk helpen deze ervaringen en bijkomende tips jou om deze fouten i.i.g. niet te maken. Maar fouten GA je maken en laat je hier vooral niet ontmoedigen. Een leuke tip is ook nog om je fouten, bevindingen, en eigen trucs op te schrijven in een boekwerk wat jij wellicht ooit eens door kunt geven aan iemand die het dan ook goed kan gebruiken :-)
Comentarios