Zo´n beetje vanaf eind februari kijk ik letterlijk de eerste blaadjes Daslook (Allium ursinum) de grond uit. Deze wilde plant met zijn zachte knoflookachtige smaak en felgroene bladeren staat het liefst op een beschutte plek. en is vaak ye vinden in vochtige bossen of stadsparken. Naast zijn heerlijke smaak bevat daslook ook de nodige vitaminen, mineralen en andere gezonde bio active stoffen!In deze blog leg ik je uit hoe je een daslook zout maakt die je vervolgens de rest van het jaar door kunt toevoegen aan diverse gerechten. Hier zet ik het zout direct in voor een eenvoudig maar te lekker eiwitrijk recept voor knapperige daslook crisps.

Voedingswaarde van Daslook
Daslook zit boordevol vitaminen en mineralen, ik zet ze hier even voor je op een rijtje:
Vitamine C – Versterkt het immuunsysteem en helpt bij de aanmaak van collageen.
Vitamine A – Essentieel voor een gezonde huid en ogen.
Vitamine K – Ondersteunt de bloedstolling en draagt bij aan sterke botten.
IJzer – Helpt bij de zuurstoftransport in het lichaam.
Magnesium – Ondersteunt de spieren en het zenuwstelsel.
Calcium – Goed voor sterke botten en tanden.
Kalium – Belangrijk voor de bloeddrukregulatie.
Daarnaast bevat daslook antioxidanten en zwavelverbindingen die het lichaam helpen te ontgiften en ontstekingen te verminderen. Het is dus niet alleen lekker, maar ook supergezond!
Hoe maak je Daslookzout?
Na mei verdwijnt deze zeer smakelijke wilde groente weer om pas in maart het jaar erop weer terug te komen. Daslookzout is een heerlijke manier om de smaak en gezondheidsvoordelen van daslook te bewaren en zo het hele jaar door te blijven toevoegen aan je gerechten. Het is eenvoudig te maken met slechts twee ingrediënten:
Ingrediënten:
100 gram verse daslook
200 gram grof zeezout
Bereiding:
Was de daslook en dep de bladeren goed droog.
Hak de daslook fijn en meng deze met het zeezout.
Spreid het mengsel uit op een bakplaat en laat het op kamertemperatuur of in een oven op lage stand (ongeveer 50°C) drogen.
Maal het geheel fijn in een keukenmachine of vijzel en bewaar het in een afgesloten pot.
Dit aromatische zout geeft een heerlijke smaak aan allerlei gerechten!

Eiwitrijk recept: Daslook Crisps van Cottage Cheese
Op zoek naar een eenvoudige, gezonde snack boordevol eiwitten? Probeer dan deze heerlijke daslook crisps met cottage cheese en daslookzout.
Ingrediënten:
200 gram cottage cheese
1 theelepel daslookzout
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180°C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
Schep kleine hoopjes cottage cheese op de bakplaat en druk deze een beetje plat
( niet te dun dan vallen je crisps na het bakken uit elkaar.


Druk met een vel huishoudpapier zoveel mogelijk vocht uit de crisps.
Bak de crisps ongeveer 25-30 minuten in de oven tot ze krokant zijn 9 tijd een beetje afhankelijk van de dikte van je crisps dus check regelmatig om verbranden te voorkomen bij dunnere crisps).
Laat de crisps afkoelen en maak eventueel een lekkere dip met kwark en in reepjes gesneden daslook. Lekker borrelhapje!
Dit recept is te lekker en te simpel om niet te maken. Bon appetit! Wil je trouwens meer weten over de mogelijkheden met eetbare planten of dit nu op culinair of geneeskrachtg gebied is, neem dan zeker even een kijkje bij mijn cursussen over wildplukken.

Comments